Sys Bjerre og det veganske mormorkøkken

32-årige Sys Bjerre er kendt for sine popsange om kærlighed, men hun har også et blødende hjerte for dyrevelfærd, bæredygtighed og hjemmelavet mad

Sys Bjerre. Fotograf: Helle Moos

Af Mette Andersen

Jeg ved ikke helt, hvad der skete. Den eneste tanke, jeg havde, var, at det var synd for dyret. Jeg kunne slet ikke overskue at spise kyllingen”.

Sådan beskriver Sys Bjerre den oplevelse, som betød, at hun begyndte at spise mindre kød og senere endte som veganer.

Den dengang 23-årige Sys Bjerre var en aften i færd med at lave en af sin farmors opskrifter på grydestegt kylling. Hun var netop flyttet ind i farmorens hus i Svendborg i nogle måneder, da farmoren skulle på plejehjem. I huset fandt hun farmorens gamle opskrifter, som hun kastede sig ud i at afprøve.

Da hun denne aften stod og kiggede på kyllingens krop i gryden, begyndte hun pludselig at græde. Små salte tårer dryppede ned på kyllingen, og en følelse af, at det blev for overvældende, strømmede ind over Sys Bjerre.

Oplevelsen satte sig i hendes krop, og i dagene efter begyndte hun at undersøge nærmere, hvad der fandtes af alternativer til kød.

Hjemmelavet mad gør mig glad
Madlavning har altid været noget, Sys Bjerre har været glad for. Tankerne kan køre rundt i hovedet på hende, men når hun begynder at lave mad, sænker roen sig i hende. Hun laver helst alting fra bunden. Hun elsker at eksperimentere med de traditionelle danske retter og har blandt andet brugt lang tid på at genopfinde mormorkøkkenet på vegansk vis.

Kikærtefrikadeller med stuvede gulerødder og grønærter lavet med vegansk smør og soyamælk er en af Sys Bjerres klassikere. Også veganske tarteletter lavet på blandt andet soyayoghurt og majsmel med dertilhørende ”høns i asparges”. Hønen er her skiftet ud med soyabites og den opbagte sovs med soyamælk, vegansk smør og muskatnød.

Sys Bjerre spiste kød hele sin barndom og ungdomsår, indtil hun for otte år siden begyndte at leve som vegetar. Hun har løbende forsøgt sig som veganer, men det var vanskeligt at være ’firstmover’ på området. Det er først i dag, at det er blevet mere accepteret, og for nylig valgte Sys Bjerre derfor at leve som veganer på fuld tid.

Læs også: Hvilken vegetar spiser hvad?

Forkærlighed for dyr
Sys Bjerre boede for få år tilbage i kollektiv og dyrkede sine værdier om fri kærlighed og dyrevelfærd. Hun er oprindeligt vokset op i en traditionel kernefamilie i Vanløse med to søstre og forældrene, der har været gift i 31 år. I dag bor hun sammen med sin kæreste på Amager.

Sys Bjerre kommer ud af en familie, hvor de altid har haft stor kærlighed til dyr. Forældrene forsøgte derfor gennem hele Sys Bjerres barndom at undgå at lave koblingen mellem levende dyr og det kød, der blev serveret på tallerkenen om aftenen.

De undgik for eksempel at servere en hel fisk, fordi man kunne se, at det var et dyr. Derfor var der oftere hakket fars på menuen i håbet om at undgå associationer til den slagtede ko.

Mændene er den største udfordring
Efter episoden i farmorens hus begyndte Sys Bjerre hurtigt at spise mindre kød. Det var i første omgang et personligt valg, som handlede om hendes forhold til dyr, men hen ad vejen er det også kommet til at handle mere om det store overordnede billede, vores planet og bæredygtighed.

Sys Bjerre fortæller, at folk kan have lidt svært ved at forstå hendes beslutning om at leve vegansk, især mænd.

”Man skal ikke fortælle mænd, at man synes, at det er synd for dyret at spise det. De ryster bare på hovedet og forstår det ikke. I stedet skal man appellere til bæredygtighed og miljø. Det er noget, de bedre kan relatere til,” forklarer Sys Bjerre og fortsætter:

”Min mor er dog den person, der har sværest ved at acceptere min livsstil. Hun elsker ost og forstår derfor slet ikke, hvordan jeg kan leve uden. Det emne forsøger vi at holde os fra,” griner Sys Bjerre.

Min kæreste spiser alt
Sys Bjerre har til gengæld ikke oplevet de store udfordringer i forhold til sin kæreste, der gerne spiser retter uden kød. Han lever som flexitar.

”Han spiser, hvad der bliver serveret, når jeg laver mad. Hvis vi tager ud og spise, deler vi nogen gange det, der er på tallerkenen. Så spiser jeg det grønne og min kæreste kødet. Det gjorde vi blandt andet på vores netop afsluttede ferie i Malaga, hvor der var mange restaurantbesøg,” forklarer hun.

I Sys Bjerres køleskab kan man altid finde pesto, saucer og dressinger til at give smag og peppe alt det grønne lidt op. Det er derfor ingredienser, som hun ikke vil undvære. Ligeledes gemmer der sig ofte en Ben and Jerrys is lavet på mandelmælk i fryseren. En af Sys Bjerres yndlingsspiser.

Gode alternativer til kød
Det kan af og til være en udfordring at leve vegansk ifølge Sys Bjerre. Hun opfordrer derfor til,   at man tager det hele lidt hen ad vejen, hvis man ønsker at spise mindre kød. Man kan starte med  at leve flexitarisk, da der i dag er så mange gode vegetariske alternativer på markedet, der fint kan erstatte kød på de kødfrie dage.

Læs også: Plantefars: Seks gange så meget salt som i hakket oksekød

Sys Bjerre foreslår, at man starter med at prøve nogle af alternativerne af et par gange om ugen i familien, og hun vil blive overrasket, hvis ikke både mænd og børn vil kunne lide alternativerne.

I det hele taget tager Sys Bjerre meget let på sin livsstil som veganer. Hun fordømmer ikke folk, der ikke spiser, som hun selv gør, og de fleste, hun kender, accepterer også hendes måde at spise på.

”Vi er forskellige, og der skal være plads til alle, men der er ingen tvivl om, at dyrene og vores planet vil takke os for at spise mindre kød,” afslutter hun.